Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Hajósi Barokk kastély - Kalocsai érsekség

Utazás: komfortos autóbusszal

Időpont: 2024. október 19. (szombat)

Részvételi díj: 18.000 Ft + belépők

Útvonal: Székesfehérvár - Hajós - Kalocsa - Székesfehérvár

A kalocsai paprikát és a hímzést bizonyára senkinek sem kell bemutatni – az alföldi város azonban egy igen fontos látnivalót is tartogat. A Kalocsa szívében álló, barokk stílusú érseki palota különleges atmoszférája egy másik világba repít

Program:

Indulás:7.30 Skála parkolóból. Utunk először Hajósra vezet, ahol helyi idegenvezetővel megtekintjük a felújított hajósi érseki kastélyt. Magyarország e végeit, a megye déli részét, a Bácskát nem kényeztette el sem a természet, sem a történelem. Nem tud hófödte hegyeket, vadregényes dombokat, várakat kínálni az ide látogatóknak. De Bács-Kiskun viszonylag gazdag egyházi, városi műemlékekben s közgyűjteményekben. Folyóvizei, pusztái éppúgy érdeklődést váltanak ki, mint gyógyvizei, élményfürdői, gasztronómiája vagy országos hírű fesztiváljai. Mindezek mellé ezentúl a hajósi kastély is felsorakozik – igazi turista látványosságként. A hajósi kastély méltósága önmagáért beszél. A felújítás során ötvözték a barokk eleganciáját, korunk modernitását s a múzeumi szakmai követelményeket. Így jött létre az a kis „ékszerdoboz”, melyre méltán büszkék a helyiek. A barokk stílusú hajósi kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban. 1766–67-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette a kastélyt, ekkor nyerte el mai formáját. 1907–08-ban árvaházzá alakították át az épületet. A hajósi volt érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön. Az 1998 óta üresen álló, folyamatosan pusztuló kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére a tulajdonos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2008-ban EU-s pályázatot nyújtott be, amelynek elnyerését követően egy év alatt teljesen helyreállították, és új, turisztikai funkcióval töltötték meg az épületet.

Tovább utazunk Kalocsára. Kalocsa híres népművészetéről. Mi sem maradunk le arról, hogy ebben gyönyörködjünk. Meglátogatjuk a régi vasútállomást. A kalocsai vasúti szárnyvonalat az egykori kalocsai érsek közbenjárására építették ki az 1800-as években. Mostanra azonban már nem használják a vasúti személyforgalomban.  Különlegessége, hogy a váróterem falai és a folyosók a kalocsai hungarikummal, a pingálással gazdagon díszítettek, melyet a népművészet mesterei készítettek el, és a közelmúltban sikerült felújítani és újra látogathatóvá tenni.

Kalocsa másik fő nevezetessége a fűszerpaprikája. Mi is szeretnénk többet megtudni erről a növényről. Ezért ellátogatunk a Paprika Múzeumba, ami a városközpontban, a Szentháromság tér közelében található. A múzeum 1977 októberében nyitotta meg kapuit, jelenlegi helyén 1993. március óta helyezkedik el. A ház padlásán kialakított kiállítás során lehetőség nyílik megismerni a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint megtekinthetik a munkafolyamatok során használt elengedhetetlen eszközöket a palánták nevelésétől egészen az értékesítésig. Az élményt a gerendákra akasztott több ezer fűszerpaprika füzér illata és látványa fokozza.

Napunkat a Kalocsai Érseki Főszékesegyházban és Palotájában zárjuk. Kalocsa, a méltán híres paprika mellett a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb központja, az ezeréves kalocsai érsekség monumentális barokk stílusú Főszékesegyháza és a mellette álló ugyancsak barokk Érseki Palota a hangulatos Szentháromság térrel lenyűgözően egységes benyomást kelt. A Kalocsai Érsekséget több, mint ezer éve alapította I. Szent István király. Első érseke Asztrik volt, aki Istvánt királlyá koronázta, és ő is hozta el neki a Szent Koronát Rómából.

Kalocsa a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség székhelye révén turisták által látogatható komplexumot foglal magába: 2017 év elején nyitotta meg kapuit a látogatók előtt 6 év után ismét a nagyszabású felújításon és régészeti feltárások során átesett Főszékesegyház, és átadásra került az Astriceum Érseki Múzeumkomplexum, amely magában foglalja az Érseki Kincstárat is. Az Érseki Palotában található Könyvtár egyedülálló gyűjteményét is így érhetjük el. Csoportunk a gazdagon díszített barokk Főszékesegyházat, az Érseki Kincstárat és a Könyvtárat tekinti meg tárlatvezetéssel.

A Főszékesegyház, a jelenlegi templom a negyedik ezen a helyen. Magyarország egyik legrégebbi székesegyházának építése még 1050 előtt lehetett, feltehetően maga István király finanszírozta, de az eredeti épületről csak ásatások nyomán vannak sejtések. A második székesegyház a 13. században épült, és a tatárjárás áldozata lett. A harmadik székesegyház építése Nagy Lajos király idejére tehető, a templom katolikusról református kézre vándorolt, majd vissza. Később a felvidéki protestánsüldözések miatt a hajdúk felégették várost, beleértve annak érseki palotáját és templomait is. A negyedik, ma is álló székesegyházat Mayerhoffer András tervei szerint építették, 1735-54 között. A XX. század elején komolyabb átalakítások, hozzáépítések történtek. Ekkor épült a kripta, a körfolyosó, és visszaállították az eredeti olasz barokk bútorzatot is.  

Belépve a templomba szinte elkápráztatja az embert az aranyrózsaszín és fehér színekben tündöklő stukkókban igen gazdag belső.

A főbb látnivalók a templomban – a díszes berendezés mellett – Martinus Ravesu XIII. századi sírköve a szentélyfolyosó falában, és a gyönyörű Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló főoltárképKupelweiser Lipót 1857-es alkotása.

Fájdalmas Szűz oltár alatt fekszik Szent Piusz földi maradványa egy aranyozott koporsóban.

Érdemes megnézni még az aranyozott fából készült szószéket, oldalain a négy evangélista szobrával. A hatalmas Angster orgonán még Liszt Ferenc is játszott hajdanán.

A Könyvtár alapítójának, Patachich Ádám érseknek 1780-ban készült el barokk olvasóterme. Az Érseki Palota keleti szárnyában található Patachich-terem Kalocsa város és a Dél-alföldi régió egyik fontos idegenforgalmi látványossága. A közel 20 000 kötetet számláló magánkönyvtár igazi könyvritkaságokkal rendelkezik.

Érkezés a kora esti órákban Székesfehérvárra a Skála parkolóba.

 

Belépőjegyek:   Hajósi Érseki kastély: 900 Ft + vezetés

                            Astriceum kombinált jegy teljesárú: 3.700 Ft

                            Diák/Nyugdíjas/Pedagógus: 2.500 Ft

                            Paprika Múzeum teljesárú: 1.200 Ft

                            Diák/Nyugdíjas: 900 Ft

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!