Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ópusztaszer - Szeged - Hódmezővásárhely - Baja

Utazás: komfortos autóbusszal
Időpont:  (2 nap/1 éj) 
Részvételi díj: Ft + belépők + fejhallgató készülék:  Ft/fő
Szállás: 2 ágyas, fürdőszobás egyetemi kollégiumban a belvárosban
Ellátás: bőséges reggeli, fakultatív vacsora
Útvonal: Székesfehérvár – Ópusztaszer - Szeged – Hódmezővásárhely - Baja – Székesfehérvár
Program:
 
   7 órakor indulás Székesfehérvár, Skála parkolóból. Folyamatos utazás, rövid technikai szünettel Ópusztaszerig. A magyar honfoglalás emlékére létesített Nemzeti Történeti Emlékpark legfontosabb látnivalója a felejthetetlen élményt nyújtó, monumentális Feszty-körkép, ám a hatalmas területen fekvő park számos más látványosságot is kínál. A nemrég felújított modern látogatóközpontban több, multimédiás elemekkel gazdagított kiállítást is megnézhetünk a honfoglalásról, az államalapításról, a kunokról, de a két legérdekesebb a régi magyar kisvárosok életét és a középkori Magyarország várait, nevezetes csatáit bemutató tárlat. 
   A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (skanzen) Csongrád megye népi építészetét és múlt századi életmódját mutatja be. Találunk itt látványos szélmalmot, több iparos műhelyt, szatócsboltot, községházát, szegény és jómódú gazdák lakóépületeit, jellegzetes alföldi tanyákat és még egy tanyasi iskolát is.
   Az ezredévi Árpád-emlékmű mellett magasodnak az organikus építészet jegyében fogant, érdekes alakú Csete-jurták. Az épületek egy részében kiállítások (erdészeti, íjászati) vannak. Különlegességnek számít a szinte az egész jurta belsejét elfoglaló, mintegy 7 tonnás mamutfenyő szelet, amelyet egy közel kétezer évet élt kaliforniai fenyőből kanyarintottak ki.
  Aki már járt az emlékparkban, vagy rövidebb idő alatt bebarangolja azt, lehetősége nyílik a világ harmadik leghosszabb, élő sövényfalas útvesztőjében bolyongani! Az emlékpark szomszédágában épült fel ugyanis a Csillagösvény Labirintus Élménypark, méghozzá csupa természetes alapanyagból. Az európai viszonylatban a leghosszabbnak mondható, csodaszarvast mintázó, fagyalbokrokból álló labirintus 3,5 km hosszú, az ügyesebbek  bő egy óra alatt kijuthatnak a szövevényes kertből. Sietni azonban nem érdemes, a kacskaringós kertben ugyanis még eltévedni is igazi élmény. A sétát játékok, feladványok teszik még izgalmasabbá. Az egyes feladatok megoldása lépésről lépésre hozzájárul a helyes irány megtalálásához. Az útvonal átvezet több fahídon, de kilátót is lehet találni, és több helyen pihenőt is beiktatható. 
 
   A parkhoz tartozik továbbá egy fűzfafonat-labirintus is, melynek hossza 1,2 kilométer, az embermagasságú falakat pedig Tisza-parti fűzfaágakból fonták meg. Minden korosztály számára szórakozást kínál az interaktív logikai játszótér valamint a népi- és gyermekjátékok sokasága.
   Következő állomásunk a Dél-Alföld ékszerdoboza, Szeged. A mindig megújuló város tobzódik a látnivalókban. Sétánkat mindjárt a gyönyörűen parkosított, minden évszakban hangulatos és mindig pezsgő Széchenyi térrel kezdjük. Megjelenését a XIX. század végén uralkodó eklektika határozza meg, évszázados platánfák, császárfák, pompás virágzatú magnóliák és több más különleges növény, szökőkutak és szobrok teszik különlegessé. Itt emelkedik a különleges szépségű Városháza, valamint a Csongrád megyei levéltár – a két épületet a velencei mintára épült Sóhajok hídja köti össze. Értékes építészeti emléknek számít a tér keleti részén álló, 1882-es neoreneszánsz palota, a bíróság épülete. Szintén a tér keleti felén van a Tisza Szálló, valamint a főposta épületei is.  A velencei Szent Márk tér nagyságú Dóm téren nevezetes épületek sorakoznak: a Püspöki Palota, Hittudományi Főiskola, egyetemi intézmények, Katolikus Konviktus, az árvíztől megmenekültek hálájából 1930-ra felépült, lenyűgöző méretű, 5000 főt befogadó, neoromán Püspöki Székesegyház, ismert nevén Fogadalmi-templom, a szegedi városkép meghatározó eleme. A Dugonics téren találjuk a Tudományegyetem épületét, valamint nagy árvíz századik évfordulójára felállított zenélő szökőkutat, a helyiek kedvenc találkahelyét. Szeged egyik legimpozánsabb épülete a neoklasszicista stílusban épült Móra Ferenc Múzeum, de ugyanilyen szépségű a félköríves homlokzatú, neobarokk Nemzeti Színház is. A Kárász utca és a klasszicista stílusú Klauzál tér Európa Nostra díjjal büszkélkedik. Mindeközben gyönyörködünk a város szecessziós palotáiban, változatos köztéri alkotások, szobrok sokaságában. Kihagyhatatlan a séta a Tisza partján: megkeressük a kalapos lány szobrát, az árvízi emlékművet és a tiszavirág szoborcsoportot. Közben meg-megállunk és gyönyörködünk a fodrozódó víztükörben. Elfoglaljuk belvárosi szállásunkat. Szabad program, vacsora.
  
   2.nap: reggeli után Hódmezővásárhelyre, az ország második legnagyobb közigazgatási területével rendelkező városába utazunk. A település napjainkban a dél-alföldi régió jelentős gazdasági, kulturális és művészeti központja. Az 1800-as években még az ország 4. legnagyobb városa volt. Az elmúlt időszakban megvalósult infrastrukturális fejlesztések jelentősen átalakították a város megjelenését, a kulturális és a művészeti élet is töretlen fellendülést mutat. Az elmúlt években gondosan felújították a szecessziós házakat. Séta a belvárosban. Az alföldi művészváros fő terén Kossuth Lajos fogadja a kíváncsi turistát. Kossuth 1848 októberében itt tartotta híres toborzó beszédeinek egyikét, melynek hatására számtalan városi csatlakozott Kossuth zászlaja alá. A mai városközpont a 19. sz. végén alakult ki: ekkor épült meg az eklektikus stílusú városháza, a historizáló elemeket és magyar népi motívumokat is felhasználó Bethlen Gábor gimnázium, a neobarokk Fekete sas szálloda, a szecessziós banképület és a keleti motívumokat hordozó zsinagóga. 
 
   Ha már a főtéren járunk, érdemes megkeresni a város neves szülöttje, Antal Imre kedvenc szobrát, a Korsós lányt és a nagy platánt. Sétánk során kiderül, miért nevezte Bródy Sándor a települést paraszt Párizsnak, melyik jeles családregényünk játszódik a századeleji Vásárhelyen és melyik írónk adományozta Kossuth-díját a városi könyvtár fejlesztésére. 
   A Tornyai János Kulturális Városnegyedben a gyönyörű sétálóutca mellett megújult intézmények fogadják az érdeklődő közönséget. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rendszeres kulturális események, koncertek, előadások színtere. A Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria páratlan állandó és időszaki kiállításaival, a szerb ortodox templom, illetve a Református Ótemplom történelmi jelentőségű kegytárgyaival várják látogatóikat a város szívében.
   Innen Bajára utazunk, megcsodáljuk a Duna bal partján elterülő jellegzetes vízi várost, jelentős kikötővárost. A Duna és a Sugovica holtág partján épült a hangulatos kisváros, melynek életében meghatározó szerepet játszik a víz. Bajainak lenni egy életforma, amit az idelátogató vendég könnyen átérezhet. A közeli Gemenc, az Alsó- Duna ártér ligeterdőkkel borított területei, védett növény- és állatvilága révén hazánk legszebb természeti tájai közé tartozik.
   Aki az építészetet kedveli, gyönyörködhet a főtérben és az eklektikus épületekben, de aki művelődni vágyik, az sem marad tétlenül.  Múzeuma van itt a halászatnak, palotát kapott a kultúra, és a színházi esték során a csillagos égbolt szolgál díszletül. Aki egyszer vendég volt itt, az akárcsak a bajai halászok májusban újra és újra eleresztett Jánoskája, minden évben visszatér!
   Szabadidőben lehetőség adódik egy finom bajai halászlé elfogyasztására. Majd délután autóbuszra szállunk, és indulunk vissza Székesfehérvárra.
Érkezés az esti órákban Székesfehérvár Skála Parkolóba.
 
Belépőjegyek:
Nemzeti Történeti Emlékpark (Feszty-körkép, skanzen, nomád park, látogatói központ kiállításai): 3.700 Ft/fő. Feszty-körkép nélkül: 3.200 Ft/fő, 6-26 év között és 62 év fölött: 2.000 Ft
Csillagösvény Labirintus Élménypark : Felnőtt: 2.400 Ft; D/NY/Gyerek: 2.000 Ft

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!