Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ipolytarnóc – Karancs-völgye - Füleki vár

Utazás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Ipolytarnóc –– Fülek (Szlovákia) - Székesfehérvár
Időpont: 2022. május 22. (vasárnap)
Részvételi díj: 12.000 Ft/fő + belépők + fejhallgató 500 Ft/fő

Program:
7 óra: indulás Székesfehérvár, Skála áruház parkolójából. Folyamatos utazás Budapest érintésével, technikai szünettel érkezés Nógrád megye székhelyére, Salgótarjánba. Teszünk egy kört autóbusszal a városban, hogy megismerjük egy valaha szebb napokat látott igazi iparváros jelenét. Innen tovább utazunk Ipolytarnócra, ahol a csoport helyi vezetővel 1 órás geológiai időutazásra indul. Évmilliók homályából cápafogak, levéllenyomatok, ősállati lábnyomok, kövesedett fák tárulnak fel előttünk. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg.
Itt tekinthetők meg a bükkábrányi külfejtésben talált 8 millió éves hatalmas ősfa törzsek is, a mocsárciprusok. A mozi teremben négydimenziós animációs filmen (10 perc, fakultatív) elevenedik fel a tovatűnt világ. Az élményt fokozza, hogy szimulációs körülmények között, mozgó székben lehetünk részese az időutazásnak. Továbbá lehetőség nyílik a terület különleges természeti értékeit tanösvények bejárásával felfedezni, felmenni a kilátótoronyba vagy megpihenni a parki padok egyikén. A kialakított lombkoronasétányról nemcsak a fák felső szintje közötti élet figyelhető meg, hanem megérezhetjük a kissé ingó fák közötti mozgás lehetőségét is.

Utunk során csodaszép völgyön, a Karancs hegy mentén haladunk. Még több ismeretet kapunk idegenvezetőnktől az itt élő palócok szokásairól, mindnnapjairól. A ma is élő gazdálkodás számos példáját láthatjuk. A sok-sok erdő, a közelben és távol húzódó hegyvonulatok adják a vidék jellegzetességét. Nógrád megye és maga Palócföld is a Trianonban meghúzott határok által ketté lett szakítva. Így jelenleg országhatárt kell lépjünk, hogy a megye északi részébe is bepillantást nyerjünk.

Fülekre érkezünk, ahol megtekintjük a ma már Szlovákiához tartozó egykori magyar várat. A középkori erődítmény egy hajdani vulkán lekopott bazaltperemére épült, Fülek város közepén. A sasfészek Nógrád legjelentősebb műemléke. Megtekintjük a Bebek-bástyát, amely a legépebben megmaradt része a várnak. Itt kerül bemutatásra a vár és a város történetét felvonultató kiállítás. Az ötödik szintről gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé.

Egy kis szabad idő (cukrászda, kávézó, falatozó található a vár alatti utcában) indulunk Székesfehérvárra, folyamatosan utazunk Budapesten át.
Várható érkezés 8 órakor a Skála Parkolóba.


Belépők
-    Geológiai túrajegyek: felnőtt: 1.500 Ft;  nyugdíjas és 3-18 év között: 900 Ft
-    4D mozi: 1.000 Ft/fő (fakultatív)
-    Lombkorona Tanösvény: 500 Ft/fő (fakultatív)
-    Füleki vármúzeum: 4 euro, D/Ny 61-70 év: 2 euro, 70 felett ingyenes

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Imréné; Grosz Pálma
Telefon/fax: 22-315-662
Mobil telefonok (egész nap): 06-30-267-7448; 06-30-901-5703
e-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Levelezési cím: 8000 Székesfehérvár, Mancz János utca 2/c. I/4.
Iroda címe: József Attila utca 2/e (Ügyeletes gyógyszertár épület hátsó oldalán, az ellentétes sarkán)
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig 9-17-ig
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!