Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Szent Mauríciusz Monostor – Magyarpolány – Herendi Porcelángyár

Utazás: komfortos autóbusszal
Időpont:
Útvonal: Székesfehérvár – Herend – Magyarpolány – Bakonybél - Székesfehérvár
Részvételi díj: Ft

Program:
 8 óra: indulás Székesfehérvárról, a Skála parkolóból. Folyamatos utazás Bakonybélre. A Szent Mauríciusz Monostor a rendház alapításának 1000. évfordulója alkalmából 2018-ban nagyszabású felújításon esett át. Felfedező sétánk során megtekintjük belülről a megújult barokk templomot, a kiállító teret, a gyógynövényszárító padlást, majd (időjárás függvényében) vagy a látványműhelyekbe vagy botanikus kertbe kukkantunk be. Mindeközben megismerkedünk a rendház 1000 éves múltjával és jelenével. A program végén lehetőség nyílik  vásárolni a monostor manufaktúráiban előállított termékekből, a Pannonhalmi és Tihanyi apátságok portékáiból valamint helyi kézművesek portékáiból. 

Ezután a Bakony nyugati lankáin fekvő, festői Magyarpolányba visz utunk, amelyről az első írásos feljegyzés 1162-ben datálódik.
A település központjában megtekintjük a Petőfi utcát szegélyező 43 országos védettségű, parasztházat. A műemlék utcát, a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos, hosszú kőházak alkotják. Egy ilyen jellegzetes házban találjuk a Tájházat, amelyben a régióra jellemző, népi tárgyiemlékekkel felszerelt kis helyi múzeumot és alkotóházat rendeztek be. Helyi tárlatvezető segítségével ismerkedünk a múzeum anyagával. Magyarpolányt majd száz védett épületével, a Nemzeti Örökség részeként tartják számon.1993-ban Európa Nostra díjjal jutalmazták.
Sétánkat folytatva a Szent László király tiszteletérre szentelt, barokk stílusú, római katolikus templomot tekintjük meg. Ezután a hat-stációs kálvária következik, mely a 18.sz.-ban épült. A domb tetejére 153 kényelmes lépcsőfok vezet fel. Útközben az 1901-ben készült Pieta-ban és az életnagyságú, népibarokk, festett faszobrokban gyönyörködhetünk. A kálváriadomb tetején a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére épített kápolna vár bennünket.
Délután Herendre érkezünk, ahol ősi tudás birtokában, romantikus környezetben, a Bakony hegyei között működik lassan 200 éve a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. 1826-ban néhány fős műhelyként indult, ma már a világ minden országában ismert nagyvállalat, a Magyar Örökség része. Helyi idegenvezető segítségével látogatást tesz a csoport a Minimanufaktúrában és a Porcelánművészeti Múzeumban. A látogatás után vásárlási lehetőség a gyár mintaboltjában.
Hazaindulás Székesfehérvárra 18.00 óra magasságában. Várható érkezés a Skála parkolóba kb. 19 órakor.

Belépők (módosulhat):
Szent Mauríciusz Monostor: 1.800 Ft; D/NY/ped.: 1.300 Ft
Herend Porcelán Minimanufaktúra és Múzeum: Felnőtt: 2.500 Ft; NY: 1.800; D: 1.000 Ft
Tájház Magyarpolányon:
Hozzájárulás a magyarpolányi templom javára: 200 Ft/fő

 

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!