Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Sárvár - Nádasdy vár, Szombathely Iseum

Utazás: komfortos autóbusszal

Időpont: (vasárnap)

Útvonal: Székesfehérvár – Sárvár – Szombathely - Székesfehérvár

Részvételi díj: Ft + belépők

A sárvári vár díszterme Magyarország legszebb belső terei közé tartozik. Minden négyzetcentiméterét freskók, stukkók díszítik. A terem kialakítása és festményei Nádasdy III. Ferenc megrendelésére készültek. Még ma is hatása alá kerül az, aki ide belép.

Az új, Pannóniának nevezett provincián vezetett át a Borostyánkő út. Az egymástól alapvetően eltérő vallási és kulturális áramlatokat is közvetítő Borostyánkő út melletti települések közül a mai Szombathely antik ősének tekinthető Savaria kiemelkedő szerepet töltött be, hiszen egyben Felső-Pannónia igazgatási, kereskedelmi és vallási központja is volt. A város Fórumán átvezető út és épületeinek impozáns maradványai ugyanúgy csodát ébresztenek, mint a néhány száz méterrel távolabbi, Európa legészakibb Isis szentélye. Kirándulásunk alkalmával visszarepülünk az időben, és felidézzük Pannónia hangulatát.

Program:

8 óra: indulás Székesfehérvár Skála parkolóból. Első állomásunk a sárvári Nádasdy vár. A vár legjelentősebb építkezései a 17. században folytak III. Nádasdy Ferenc országbíró irányítása alatt. A későbbiekben még folytak kisebb, nagyobb építkezések, de lényegében a mai formájában is egy 16.-17. századi várkastély tárul a szemünk elé. A kastély secco és freskó technikával készült mennyezeti csataképsorozata a hazai barokk művészet legnagyobb szabású monumentális történeti épen maradt  falképsorozata.

A múzeum idegenvezetője végigkalauzol bennünket a kiállításon, érdekes történeteket mesélve a kiállítási tárgyakról.

A magyar hadtörténelemnek büszkeségét és védjegyét is jelentik a huszárok. Bepillantást nyerhetünk a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred történetén keresztül az Európában sőt Amerikában is jól ismert magyar haderő kimagasló történelmi teljesítményébe.

A sárvári vár díszterme Magyarország legszebb dísztermei közé tartozik. A mindent beborító freskók a bibliai időkbe és a török elleni küzdelmek korszakába repítenek vissza bennünket. A történeti hangulatot fokozza a gyönyörűen aranyozott, csavart lábakon álló kabinetszekrény. A múzeum legbecsesebb darabja a Nádasdy óra. A több évszázadig a család tulajdonában levő óra egy nagy múltú család emléke.

A sárvári vár és a hozzátartozó birtokok házasság révén kerültek a Wittelsbachok tulajdonába. A bajor királyi család a 11. századtól kezdve meghatározó szerepet játszott Európa történetében. A Nádasdy várban megtekinthetjük a bajor királyi család hagyatékát is.

Tovább utazunk Szombathelyre.Vas megye székhelye, a Nyugat Királynőjének is nevezett Szombathely, a látnivalókban gazdag város országunk legrégebbi városa. Középkori hangulattal, mesés belvárossal és számos történelmi épülettel várja az idelátogatókat. Idegenvezetőnk segítségével rövid városnézés keretén belül megismerkedünk Szombathely ikonikus épületeivel, szobraival és a romkerttel. Szombathely magja a város közepén található Fő tér, ami a város központjának számít. A Fő tér egyik érdekessége, hogy a város falain alakult ki, és egyedülálló módon háromszög alakú volt. Formáját mind a mai napig megtartotta, közepén szökőkúttal, padokkal, virágágyásokkal és fákkal, valamint szobrokkal, közöttük a tér szimbólumává vált Szentháromság- szoborral. A Fő tértől nem messze, a Püspöki Palota mellett találjuk a Romkertet, ahol a 30-as években meglepő romokat találtak. A Kr. u. 50 körüli időkből származó Colonia Claudia Savariensium épület csoportjainak maradványait találták meg. A kutatásokat Járdányi Paulovics István vezette, akiről később a kertet elnevezték. Úgy vélik, hogy két különböző időkből származnak maradványok, hiszen fiatalabb, feltehetően a 4. századból származó köveket is találtak, ami feltehetően Nagy Constantin fogadására készült palota lehetett.

Utunk ezután az Iseumba vezet.1955 őszén egy szerencsés véletlen eredményeként egyedülálló jelentőségű régészeti leletekre, az egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira bukkantak Szombathelyen.
A röviddel ezután megindult és négy éven át tartó ásatások egy hatalmas épületegyüttes maradványait hozták felszínre. Az akkori kor szellemében helyreállított Iseum rövid időn belül nemzetközi ismertségre és meghatározó kulturális jelentőségre tett szert, a templomhomlokzat stilizált képe még a város címerébe is belekerült. Az idő múlásával azonban a bemutatóhely állapota leromlott, a felújítás elkerülhetetlenné vált. A 2001-ben megindult újabb régészeti kutatások eredményeként a szentélyt eredeti pompájába sikerült visszaállítani. A 2011-ben megnyílt, rekonstruált szentkerület ma ókori vallástörténeti múzeumként működik. A templom egykori oszlopcsarnokai helyén kialakított, a 21. század igényeinek megfelelő tágas terekben látható az Isis savariai otthona című izgalmas kiállítás, amely az Iseumban talált leletek mellett az antik ember mindennapjait átszövő magán- és hivatalos vallásosság emlékeit interaktív formában tárja a látogatók elé. Az ókort megidéző, különleges atmoszférájú külső és belső terekben megrendezett kiállításon helyi idegenvezetővel 15 órakor az „addig jár a korsó a kútra,….” tematikus túrán veszünk részt. Ezen a napon az Iseum látogatása és a tematikus túra ingyenes.

Napunkat egy gasztronómiai különlegességgel fejezzük be egy különleges helyszínen. Ellátogatunk a víztoronyhoz. A Víztorony megtervezésére 1926-ban egy budapesti mérnökiroda szakembereit kérték fel. Az építészeti megoldások Sárkány István, a statikai tervek pedig Enyedi Béla nevéhez fűződnek. Az 55 méter magas építményt rendkívül vastag betonból, szokatlanul gyorsan húzták fel a parkos területen, ami már csak azért is bravúr, mert akkor még sem toronydaruk, sem betonszivattyúk nem álltak rendelkezésre. A víztornyot 1929. május 30-án adták át. Miután hosszú évtizedeken át szolgálta Szombathely lakóit, végül használata 1978-ban megszűnt.

A közel fél évszázados Csipkerózsika-álmából ébredő torony most kívül-belül megújulva várja, hogy újra felfedezzük. Izgalmas gasztronómiai és turisztikai élménye és páratlan látnivaló vár ránk Szombathely szívében.

Várható érkezés 20 óra körül Székesfehérvárra a Skála parkolóba.

Belépőjegyek: Nádasdy vár: Felnőtt

                                               Diák, Nyugdíjas csoportos 

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!