Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Pihenés Gyulán: Várfürdő, Szabadkígyós, Szarvas, Békéscsaba,

Utazás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Békéscsaba - Gyula – Szabadkígyós - Szarvas  
Időpont: (3 nap/ 2 éj)
Elhelyezés: 3*-os szállodában, 2 ágyas, fürdőszobás szobában, központi helyen. A szállodában masszázs kérhető. Szobában légkondícionáló, hűtő van. Hajszárító recepción kérhető. Fürdőköpeny térítés ellenében van.
Ellátás: svédasztalos reggeli és vacsora
Részvételi díj: Ft + fejhallgató + belépők
 
A Gyulai Várfürdő minden évszakban tökéletes felüdülést nyújt a pihenésre és kikapcsolódásra vágyó vendégei számára, bármely korosztályról legyen szó. A fürdő különleges természeti környezetben fekszik, hiszen az egykori Almássy kastély természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. 1971-ben a Várfürdőt gyógyfürdővé minősítették. Majd megnyílt az Aqua Palota, a Dél-Alföld élményekben leggazdagabb vízi paradicsoma. A Magyar Fürdőszövetség értékelése alapján a Gyulai Várfürdőt a gyógyfürdő, az élményfürdő kategóriákban külön-külön, Magyarországon egyedülállóan az adható legjobb, ötcsillagos minősítéssel illette! Szállodánkból gyalogosan elérhető!
Program:
 
1. nap

Indulás reggel 7 órakor Székesfehérvár, Skála áruház parkolójából. Folyamatos utazás, rövid technikai szünetekkel Békéscsabára, ahol megtekintjük a Munkácsy Emlékházat, amely 1994-ben, a festő halálának 150. évfordulóján nyílt meg. A gyönyörű 8 szobás kúriában dokumentumok és fénymásolatok segítségével ismerkedhetünk meg életével, munkásságáról pedig 21 eredeti alkotásából szerezhetünk átfogó képet. A ház utolsó lakói, az Omaszta család bútoraiból összeállított szobabelsők élethű képet rajzolnak a századforduló Békéscsabájának kisnemesi, polgári világáról.

A kora délutáni órákban a Körösök völgyében fekvő Gyulára indulunk, mely nem véletlenül viseli az „Alföld gyöngyszeme” nevet. Gótikus vára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, különleges látványosság, melyről saját szemünkkel mi is meggyőződünk. 24 kiállítótermében közel hat évszázad történetét járjuk végig, melyek bemutatják, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban. A kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk a városra. Szállásunk elfoglalása után lehetőség nyílik fürdésre (kb. 3 óra) a várral szemben álló Gyulai Várfürdőben. A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély természetvédelmi területté nyilvánított 200 éves ősparkjában található. Az 2013-ban újjávarázsolt létesítmény korszerű gyógyászatával, gyógy- és élménymedencéivel, gyermek-víziparadicsomával, valamint a Dél-Alföld egyedülálló wellness-centrumával várja vendégeit, ahol 480 m2-es élménymedence, szaunák, gőzkabinok szolgálják a felhőtlen kikapcsolódást.

Vacsora, pihenés a hotelben.

2.nap

Reggeli után fürdési lehetőség a Várfürdőben, vagy érdekfeszítő kiránduláson fedezhetjük fel Gyula és környékének látványosságait. Először a belváros nevezetességeit tekintjük meg. A Várfürdő mellett álló, néhány éve felújított Almásy-kastély Látogatóközpontba visz először utunk, ahova az élethűen berendezett cselédszobán keresztül lépünk be. Nem véletlenül, hiszen a kiállítást azzal a céllal hozták létre, hogy a kastélyban lakó főurak életének színes világa mellett megismerjük az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is.  A 21. századi interaktív technika segítségével lebben fel a fátyol arról, hogy ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit, hogy nézett ki a személyzet napirendje, hol és hogyan éltek a cselédek és természetesen az általuk kiszolgált urak mindennapjaiba is betekintést nyerünk.

Útba ejtjük a reformkori hangulatot árasztó, patinás Százéves cukrászdát, amely 1840-ben nyitotta meg kapuit és máig nagy népszerűségnek örvend. A cukrászdában kapható minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék. Nem mindennapi élmény ezek között a falak között időzni, hiszen a 19. század elejéről való 32 sípos géporgona, illetve cukrászmúzeum is vár minket. Amennyiben elégedettek voltunk, a hagyomány azt kívánja, hogy köszönetnyilvánításunkat helyezzünk el az asztalfiókban.

Következő állomásunk az Erkel Ferenc Emlékház. Gyula híres szülötte nem csak a magyar nemzeti Himnusz megzenésítője, hanem a magyar operairodalom megteremtője, a pesti hangversenyélet megszervezője, a vidéki énekkarok összefogója, az Opera megépítésének előmozdítója és még sorolhatnánk érdemeit. Szülőházának egyik szárnyában iskola működött, melyben tanítóként Erkel Ferenc édesapja kapott szolgálati lakást, ahol a zeneszerző gyermekéveit töltötte. A széleslátókörű, modern kiállítás az iskola-lakóház kettőségére építve mutatja be Erkel Ferenc életét és munkásságát, valamint a hozzá és családjához kapcsolódó relikviákat.

Buszra szállunk és az Alföld egyik mesekastélyát indulunk megtekinteni. A kis Békés megyei településen, Szabadkígyóson rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb, legromantikusabb és legépebben megmaradt kastélya, a Wenckheim-kastély. Az épületnek annyi ablaka van, ahány nap egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. Főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített, melyet franciakert és angolpark keretez. Felépítése négy, berendezése további három esztendőbe telt, hiszen korának legfényűzőbb és technikailag legkorszerűbb palotája volt. A kastély felújítása után elsők között tekinthetjük meg termeit és parkját. Innen érdemes elsétálni a közeli Szent Anna-kápolnához, amely egy mesterséges dombon áll az Ybl Miklós tervezte Wenckheim-kripta szomszédságában. A kis római katolikus templom 1844-ben épült késő klasszicista stílusban. Mellette egy diadalkapu emlékeztet Ferenc József és felesége 1857-es szabadkígyósi látogatására.

Tovább utazunk Kondoros legnevezetesebb épületéhez, a Kondorosi Csárda - Múzeum, melynek első vályogból és nádfedélből álló épülete 1740 körül létesült nyolc út találkozásánál. Rózsa Sándort különös tisztelet övezi Kondoroson, a magyar Robin Hoodnak tartják, hiszen általa nyert igazi értelmet a betyárbecsület szó. Miközben megkóstoljuk az étterem finomságait, közelebbről megismerkedhetünk a betyárkirály életével is.

Utunk Békésszentandrásra vezet. Egy fotó erejéig megállunk a híres szőnyeggyárnál, amely 100 év elteltével még ma is működik. Kézzel csomózott gyapjúszőnyeget kizárólag ebben az üzemben gyártanak. Itt található az ország legnagyobb szövőszéke, amelyen a Parlamentben lévő szőnyegeket készítették. De a Sándor-palotába, a Loire menti kastélyokba, a Windsori kastélyba és a washingtoni Fehér Házba is jutott a híres békésszentandrási csomózott szőnyegből.

Innen már csak néhány kilométerre található a Horthy István Duzzasztómű, ami 1942-es átadásakor a kor legnagyobb beruházásának számított és máig tökéletesen ellátja feladatát, azaz hajózhatóvá teszi a Hármas-Köröst. Az oldalfalon emléktáblák láthatók, melyeket a folyószabályozás és a szentandrási kubikusok emlékére avattak. Élményekkel gazdagon térünk vissza Gyulára, ahol újra lehetőség nyílikfürdőzésre. Este vacsora a szállodában.

3.nap

Reggeli után fürdési lehetőség. Ebéd után indulunk vissza Székesfehérvárra. Útközben megtekintjük Szarvason az Arborétumot. A Bolza József (becenevén Pepi gróf) által az 1800-as évek elején alapított fás gyűjtemény ma összesen 82 hektáron terül el. Hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb arborétumának számít, ahol 100 évet megélt mocsári ciprusokat és mamutfenyőket is láthatunk. Ezen felül ránk vár Pepi gróf Varázstanyája (interaktív botanikai kiállítás), a kaktuszokat és teknősöket bemutató üvegház, és a kilátó. Mivel Szarvas a Kárpát-medence mértani középpontjában fekszik, stílusosan itt kapott helyet a Mini Magyarország makettpark. Közel száz híres magyar történelmi épület részletgazdag makettje mellett hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályája, illetve a mini Dunán és Balatonon ringatózó makett hajók várnak minden korosztályt interaktív élményekkel.

A makettektől elbúcsúzva kikötőben vár minket a 34 éve üzemelő Katalin II. sétahajó tengeren edzett kapitánya, Demeter István. Érdekes történetei, lelkes hozzáállása, humora egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy emlékezetes élményekkel gazdagítsa a kirándulást. A Holt-Körösön elhajózunk a történelmi Magyarország földrajzi középpontjában emelt emlékmű, illetve az ország egyetlen működőképes, valaha állati erővel hajtott szárazmalma mellett is.

Folytatjuk utunkat, és az esti órákban érkezünk Székesfehérvárra, a Skála parkolóba.

 

Belépők (tájékoztató jellegű):

Munkácsy Emlékház: ; Diák, 26 év alatti, 62 és 70 év közötti nyugdíjasok: Ft + tárlatvezetés díja

Egy géniusz diadala:  Ft/fő, 26 éva latt és 26-70 között:  Ft/fő

Gyulai vár:  Ft/fő; Kedvezményes jegy:  Ft/fő

Almásy-kastély:  Ft/fő; Kedvezményes jegy:  Ft/fő

Várfürdő:https://varfurdo.hu/gyulai-varfurdo-arak-m218    3.300 Ft, aqua élményrész+gyógyfüdő 5.700 Ft

Erkel Ferenc szülőháza:  Ft/fő; Kedvezm. jegy:  Ft/fő, 70 év fölött ingyenes

Arborétum és Mini Magyarország: /fő; Gyerek (4-14 év):  Ft/fő

 

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!