Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Nógrádi Tájakon

Utazás:komfortos autóbusszal

Útvonal: Székesfehérvár – Tereske – Horpács - Balassagyarmat – Szécsény – Hollókő - Salgótarján – Mátraverebély - Tar - Székesfehérvár

Időpont:  (2 nap/1 éj)

Ellátás: félpanzió

Elhelyezés: ***-os szállodában

Szolgáltatás: félpanziós ellátás

Részvételi díj: Ft + belépők

Nógrád megye fő vonzerejét a megkapó természeti környezet, a palóc néphagyományok, számtalan műemlék és kulturális emlék jelenti. Szállásunk egy Salgótarján közelében, csendes erdő közepén található szállodában lesz. Aki szereti felfedezni hazánk különös értékeit, tartson velünk ezen a kétnapos kiránduláson.

  1. nap:

7 órakor indulunk Székesfehérvár, Skála parkolóból.Folyamatosan, rövid technikai szünet beiktatásával utazunk Tereskéig, ahol Nógrád megye egyik legrégebbi római katolikus templomát tekintjük meg. A templom különleges értéke a Szent László király legendáját megjelenítő középkori freskósorozat.

Tovább utazunk és a legnagyobb palóc, Mikszáth Kálmán kúriájához érkezünk Horpácsra. Az emlékházban megcsodálhatjuk az író életútjához kötődő dokumentumokat, kéziratokat, családi fotókat, bútorait és használati tárgyait. Érdekes az un. Fantázia szoba.

Dél körül érkezünk az egykori megyeszékhelyre, Balassagyarmatra, ahol A Palóc Ligetben található Palóc Múzeumban megismerkedünk az itt élő népek életével, ünnepeivel és hétköznapjaival. A Palóc Ház szabadtéri gyűjteménye a 18-19. századi nógrádi falusi építkezést és életmódot mutatja be.

Délután már a „fejedelemválasztó” városban, Szécsényben sétálunk, és ismerkedünk a látnivalókkal. A legnevezetesebb épület a Forgács-kastély, amely ma már a Kubinyi Ferenc Múzeumnak ad otthont. Helyi vezető segítségével megismerjük a Ferences templom és kolostor történetét, és meglátogatjuk a sekrestyét, a Rákóczi-termet és a tornyot is. Megtudjuk, hogy 1705-ben ide hívta össze az országgyűlést II. Rákóczi Ferenc. A kolostor épületében pedig számos könyvritkaságot őriznek.

Ezt követően egy kellemes sétát teszünk Hollókőn, az Ófaluban, amely 1987 óta az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listán szerepel. Az 55 lakó- és gazdasági építményből álló védett falurész a 20. századi falusi élet emlékét idézi. Érdekessége, hogy a legtöbb ház a mai napig lakóházként funkcionál, tehát a hely nem egy skanzen, hanem élő falu.

Megérkezünk a gyönyörű természeti környezetben lévő szálláshelyünkre. A szobák elfoglalása után vacsora, majd pihenés következik.

2.nap:

Reggeli után autóbusszal Salgóbányára megyünk, majd gyalogosan folytatjuk utunkat, és felmegyünk a Medves-fennsíkon található Salgó várába. A vár a falu felett, 625 méter magas vulkáni kúpon található. Szép, tiszta időben akár még a Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk. (Fontos: kényelmes cipőről és megfelelő ruházatról gondoskodjunk!). Ezt követően megállunk egy kis pihenőre az eresztvényi látogatóközpontnál.

Délelőtt érkezünk Salgótarjánba, amely jelenleg a megyeszékhely. Meglátogatjuk a Bányászati Múzeumot, amelyet az egykori bánya területén, egy épségben megmaradt lejtős aknarendszerben létesítettek. 1965-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Hűen szemlélteti a nógrádi szénmedence múltját, a szénbányászat 19-20. századi technológiáját. Magyarország első, Európa második földalatti Bányászati Múzeuma.

Ígény szerint ebédelési lehetőség Salgótarjánban, majd buszos városnézés következik a belvárosban.

Innen Mátraverbélyre, a Szentkúthoz érkezünk, amely több mint 800 éve szolgál különleges helyként a zarándokoknak. A legenda szerint a 11. században Magyarországot fosztogató kunokat üldöző Szent László királyt és katonáit bekerítették a keskeny völgybe. A magyaroknak nem volt vizük, mire Szent László egy sziklába ütötte lándzsáját és annak helyéről egy forrás fakadt. Ezután megcsodáljuk a Nagyboldogasszony bazilikát. Jó idő esetén sétálunk a templom parkjában.

Programunk zárásaként a Békesztúpához utazunk. A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, más néven a Buddha Park Taron található. 1992-ben kezdődött a Békesztúpa és a Múzeum építése, amelyet 1995-ben maga a Dalai Láma szentelt fel. Óriási látogatottságnak örvend, és az ősi kultúra tisztelőinek, valamint a békeszerető embereknek igazi zarándokhelyévé vált. Megtekintjük az épületet – belülről is -, sétálunk a parkban, majd indulunk hazafelé.

20-21 óra között érkezünk Székesfehérvárra, a Skála Parkolóba

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!