Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Mezőkövesd a Matyóföld szíve - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Utazás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Mezőkövesd – Székesfehérvár
Időpont: 2024. augusztus 3. (szombat)
Részvételi díj: Ft + belépők

Program:
    7:00 óra: indulás Székesfehérvár, Skála parkolóból. Utazás egy pihenővel Matyóföld szívébe, Mezőkövesdre. Mezőkövesd, Szentistván és Tard települések lakóit nevezik matyóknak a 18. századtól. Sokan úgy tartják, hogy a matyók szeretett királyuk, Mátyás nevének becézett alakjából kapták nevüket, bár ez nem bizonyított. A matyók egyedi, színpompás népviselete 2012 decemberében az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült és a Hungarikumok gyűjteményében is szerepel. A matyó népviseletnek komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar kultúra és a népművészet világszerte ismertté vált.  
   A Matyó Múzeumban bepillantást nyerhetünk a matyók életébe és népművészeti alkotások kiváló gyűjteményét tekinthetjük meg. Látnivalók: matyó lakodalmas menet, matyó viseletek, fotó- és kékfestőműhely, surckészítő, parasztház hagyományos berendezéssel. Az ajándékbolt zsűrizett emléktárgyakkal várja az érdeklődőket.
  A 18. századi barokk Szent László templomban Takács István páratlan látványt nyújtó, a matyó népviseletet is megörökítő freskóiban gyönyörködhetünk. A római katolikus templomhoz 14. századi gótikus kápolna is kapcsolódik. Takács István alkotásaival a Városi Galéria felújított épületében is találkozhatunk. Az elsősorban látványos mennyezeti freskóiról ismert templomfestő főműve az Egri Bazilika kupolafreskója, de számos munkája található az ország 290 templomában, köztük a váci és szombathelyi székesegyházban.
   Kihagyhatatlan a régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész, a Hadas. 100-150 éves házai ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. Találunk itt bútorfestő és kézi szövő alkotóházat, hímzőházat, valamint fazekas- és mézeskalácsműhelyt is. A házak többségében ajándék és emléktárgyak is vásárolhatók.  A Hadas leghíresebb épülete a Kisjankó Bori Emlékház. Kisjankó Borit százrózsás íróasszonynak is nevezték. Az íróasszonyok egyike volt, akik ezeket a szép matyómintákat kitalálták és megálmodták. Még életében megkapta a népművészet mestere címet, hírneve bejárta a világot. A matyó népművészet az UNESCO szellemi világörökség része!
   Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum Európában egyedülálló kiállítás: mezőgazdasági eszközök a kézi erőtől a benzines lokomobilokig, száz éves működőképes gépmatuzsálemek, ólas kert, jéggyár, gazdaház, istálló, díszes kovácsmunkák, háborús relikviák.
  A 2001-ben felszentelt modern, kéttornyú katolikus templomba is érdemes betérni.  A mögötte elterülő Kavicsos-tó körül szabadidőparkot alakítottak ki, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget: modern játszótér, szökőkút, kellemes sétautak padokkal.
 
Minden évben egy augusztusi hétvégén gyűlnek össze a matyók, hogy jól felelevenítség zenés-táncos hagyományaikat, megmutassák az ide érkező turistáknak gyönyörű ruháikat, népvieletüket. 
 
   Aki inkább másra vágyik: a délutánt a régió töretlen népszerűségnek örvendő fürdőjében tölti a csoport. A Zsóry Gyógy – és Strandfürdő vizének fizikai, kémiai vizsgálatát az 1950-es években végezték el. Ennek eredménye szerint kalcium-magnézium- hidrogénkarbonátos, szabad szénsavat tartalmazó hévíz forrás buzog fel több száz méter mélyről. Összetétele alapján, gyógyhatását tekintve a legértékesebb hazai fürdők közé lehet sorolni. Mivel magas a szulfidkén tartalma, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Ez a magyarázata annak, hogy még a fürdő mellett elhaladó autók utasainak orrát is megcsapja az egyesek szerint záptojásra emlékeztető, jellegzetes “Zsóry-szag”. A víz kimondottan ivókúra alkalmazására nem ajánlott, annál inkább a reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére.  A gyógyfürdő medencéi közül a három különböző hőfokú fedett gyógymedence, a kiúszón keresztül is elérhető külső élménymedence, a külső gyógyvizes medence, a „Nosztalgia” gyógymedence, 2 fedett gyermekpancsoló és a fedett pezsgőfürdő egész évben üzemelnek. 
   A Strandfürdő medencéi az egész család strandigényeit lefedik. Az ikermedencét, mely a strand központi medencéje, 2 gyógymedence, egy csúszdás családi élménymedence, egy sekély medence és egy gyermekpancsoló alkotja. Nyáron üzemel a fürdő legnagyobb vízfelületű medencéje, a 4 pontján különböző élményelemekkel felszerelt körmedence, a hullámmedence, és egy vízeséssel, nyakdögönyözővel és csúszdával rendelkező gyermekmedence is. A gyógy - és a strandfürdő medencéinek használatát az alap belépőjegy tartalmazza. Lehetőség van az egész napot a fürdőben tölteni.  
 
   Hazaindulás kb. 18:30-kor. A fürdőnél felvesszük a strandolókat.  Érkezés a késő esti órákban (22 óra magasságában) Székesfehérvárra, a Skála parkolóba. 
 
Belépők (tájékoztató jellegű): 
- Zsóry Gyógy – és Strandfürdő napijegy: Felnőtt: 4.000 Ft, Nyugdíjas (érvényes igazolvánnyal): 3.200 Ft, Diák (érv. ig.-nyal): 3.100 Ft, Gyermek (3-14 év): 2.000 Ft 
- Matyómúzeum: felnőtt 1.000 Ft; diák, nyugdíjas 500 Ft
- Kisjankó Bori Emlékkiállítás: felnőtt: 500 Ft, a diák (6-26 év) és nyugdíjas (62-70 év) 250 Ft

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!