Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok

Időpont: 2021. szeptember 11. szombat

Utazás: komfortos autóbusszal

Útvonal: Székesfehérvár - Budapest - Kecskemét - Mezőhegyes - Kecskemét - Budapest - Székesfehérvár 

Részvételi díj: 10.000 Ft + belépő + fejhallgató 500 Ft

Program:

7.00 óra: indulás Székesfehérvár, Skála parkolóból. Rövid szünet beiktatásával folyamatosan utazunk Mezőhegyesre, Békés megyébe, Csanád vezér egykori szállásterületére.

1784-ben alapították a Mezőhegyesi Ménesbirtokot Mária Terézia rendeletére remonda végett (hadsereg utánpótlás lovainak tenyésztése), mely Európa legrégebbi állami birtoka. Kozma Ferenc, az egykori miniszteri biztos volt a felelős a magyar lótenyésztésért. Az alapításhoz fűződő gondolatai: „Vegye kezdetét a koronauradalmakban a növénynemesítés, az állatnemesítés, a gépek kipróbálása, a gazdálkodás mintaszerű bemutatása, nem a saját hasznára, hanem a nemzet javára!” 1868. Szavai ma is életszerűek, hisz a mintagazdaság dolgozói követik elődeik munkáját, filozófiáját. Az utánpótlás biztosítására tangazdaság is működik a területen.

A 230 éves műemléképületek felújítása folyamatos, hasznosításuk részben az eredeti funkciók szerint van biztosítva, részben a turizmust szolgálják. Az egykori Császári és Királyi Ménesintézet területén világhírű lótenyésztés jött létre és ennek jogutódja a mai gazdaság.

Megtekintjük a csodaszép épületeket, az istállókat, a lovakat, a jelenleg működő gazdaság bejárható részét. Kezdetben kizárólag lótenyésztéssel foglalkoztak itt, majd kialakult a növénytermesztés is és a legfejlettebb technológia alkalmazásával működik jelenleg is az intézmény. A 20. század elejére Európa egyik legmodernebb, legnagyobb mezőgazdasági üzeme épült ki saját telefon-, távíró-, és kisvasúthálózattal, ipari üzemekkel, mint a kendergyár, cukorgyár, fa- és állatifehérje-feldolgozó, malom, vágóhíd, szeszgyárak, szeszfinomítók. A birtoknak saját óvodája, iskolái, temploma, kórháza, gyógyszertára és az időseknek külön otthona épült. A II. világháború végéig jól működött. Akkor az ország nyugati részére, onnan pedig bajor vidékre, amerikai kézbe kerültek az elhordott tárgyak, állatok. Ebből a helyzetből állt talpra mezőgazdasági kombinátként a terület. 1991-re eladósodott, külső beavatkozással sikerült a csődtől megmenteni. 2017-ben az állam visszavásárolta és a célkitűzés ugyanaz, mint 1868-ban volt: mintagazdaság, tangazdaság, növénynemesítés és lótenyésztés továbbvitele, a jövő nemzedékének javára.   

Rövid szabad program után indulunk Székesfehérvárra. Várhatóan 20 órakor érkezünk a Skála parkolóba.

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!