Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Gemenci erdő – Szekszárd Szüreti Fesztivál II.

Időpont: 2024. szeptember 22. (vasárnap)
Utazás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Gemenc – Szekszárd - Székesfehérvár
Részvételi díj: 17.000 Ft + vonatjegy + belépő
 
A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben található. A Sió torkolatától mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben terül el. Rendszeresen elöntés alá kerülő részeivel nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem Európai viszonylatban is egyedülálló. Szekszárdon ezen a hétvégén rendezik a hagyományos szüreti mulatságokat, melynek csoportunk is részesévé válik!
Program:
 
7 óra: indulás Székesfehérvár, Skála áruház parkolójából. Folyamatos utazás Gemenc kapujáig, Pörbölyre. A vonat indulásáig könnyed séta egy erdei tanösvényen.
Felszállunk a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút kisnyomtávon haladó kocsijába, és ezzel folytatjuk utunkat Malomtelelőig. Az indulást követően láthatunk vaddisznókat, gímszarvasokat és sok-sok madár éli életét, melyeknek hangját a megállókban hallhatjuk igazán. A területen halad keresztül a kék túra útvonal és újabban kerékpárosok is közlekednek kisebb szakaszokon. A megállókban az egykori halászati eszközöket vehetjük szemügyre, de láthatunk vaddisznótúrásokat is. Pörbölyt elhagyva egymás után haladunk el a Nagyrezét, Nyárilegelő és Lassi állomások mellett, a megálló és környezete a Duna szabályozása előtt átkelőhely volt, a csárdában a környékbeli hajósok, halászok, kereskedők találkoztak. A közelben található egykori dunai öbölbe a jégzajlás elől vontatták be a hajómalmokat teleltetni. A történelmi múlt és a mai központi szerepe megfelelő helyszín az egykori halászok, hajómolnárok mesterségét bemutató kiállításnak, valamint egy gyermekbarát erdei pihenőparknak is. A romantikus hangulatú erdészházban és a hozzá tartozó épületben alakította ki az erdőgazdaság a Halászati Kiállítást, amely bemutatja a halászat eszközeit, a halászok életmódját. Tovább robogunk, majd megérkezünk Malomtelelő állomásra. Itt kiszállunk és rövid pihenőt tartunk. Visszavonatozunk Pörbölyre.
 
Autóbuszunkkal Szekszárdra érkezünk, ahol gyalogosan ismerkedünk a belvárossal: Művészetek Háza, Augusz-ház, Garay szobor, Városháza, Megyeháza az egykori monostor romjaival. Babits Mihály, a XX. század első felének egyik legismertebb magyar költője ebben a városban született, élt és alkotott évtizedeken keresztül. Szülőháza ma múzeum, amelyet a délutáni órákban tekintünk meg.
Majd elsétálunk a Lösz szurdik tanösvényre, ahol képet kaphatunk a város jellegzetes, löszbe vájt pincéiről, lakásairól.
Napunk hátra lévő részét a szüreti mulatság miatt zajló belvárosi forgatagban töltjük el. Kézműves kirakodóvásr, színpadi programok, borkóstolás és számos étkezési lehetőség közül lehet választani.
Kora esti órákban indulunk haza, várhatóan 8 óra után érkezünk Székesfehérvárra.
 
Vonatjegy:  2.400 Ft, diák/65 év felett 1.800 Ft
Babits Mihály Emlékház belépő: 1.300 Ft, nyugdíjas/diák: 800 Ft, 70 év felett: 300 Ft

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!