Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Gasztro kalandok Szlovéniában

Utazás: komfortos autóbusszal

Útvonal: Székesfehérvár – Dobronak – Maribor – Ljubljana - Portoroz - Koper - Lipica - Piran - Lendva - Székesfehérvár

Időpont: 2024. május1-5. (5 nap/4 éjszaka)    

Elhelyezés: 3*-os szállodák, 2 ágyas fürdőszobás szobáiban 

Ellátás: svédasztalos reggeli

Részvételi díj: 100.000 Ft + utasbiztosítás 2.700 Ft + útlemondási biztosítás 2.200 Ft

Helyszínen fizetenfő: 5 vacsora/ebéd, kóstolók, hajózások, belépők, helyi vezetők és foglalási díjak 250 € + fejhallgató készülék 3.000 Ft

Szlovénia konyhája gazdag ízekben, helyi termelőktől származó alapanyagokban. Felhasználják erdő, mező termését, a tenger sóját. Az elmúlt 10 évben konyhaművészetük felkerült a legismertebbek közé, számos Michelin csillagos étteremmel rendelkeznek. Mindezért nem kell messze menni, csak épp ide, a szomszédba. Tartsanak velünk! 

Program:
1. nap: indulás reggel 7.00 órakor Székesfehérvár, Skála parkolóból. Utazás a szlovéniai Muravidékre. Gasztronómiai programunk első gazdag felvonása Dobronakon ér minket. Hancsik József és Edit családi birtokán megismerjük a környék legfontosabb termékeit, a termelési alapokat, az ősök tiszteletét és munkájának ma is élő hagyományát. Edittel hagyományos perecet készítünk és (ahogy a helyiek mondják) fonyunk, ami majd kemencében fog kisülni az ott létünk alatt. Megismerjük a környék fekete aranyának, a tökmagnak a sajtolástechnikáját, majd meg is kóstoljuk. Itt nem ismert a zsír kisütése, mást alkalmaznak és vágott zsírként használják. A hajdina ősi gabonája a környéknek, közelebbről is megismerkedünk vele, illetve a belőle készülő máléval. Finom házi borral tesszük vidámmá a napunkat. Bográcsos lesz majd a főétkünk. Végül megismerkedünk a modern kor adta fürjtenyésztéssel. Mariborba utazunk, elfoglaljuk a belvárosi szálloda szobáit és egy kis séta keretében megismerkedünk a Dráva-parti várossal. Stara Tratat, a 400 éves öreg szőlőt is megtekintjük, ami még mindig szüretelhető. Szabad program. (1 éj)

2. nap: reggeli után Ljubljanaba, Szlovénia fővárosába tartunk. Felkeressük Volcji Potok Arborétumát, amit Szlovénia legjelentősebb kertészeti örökségeként tartanak számon. Májusban még virágzik a tulipán, és már várható a rhododendronok színesedése is. A terület jelentős méreteit és rendezettségét kisvonatról ismerjük meg. Innen Ljubljana várához tartunk és a felvonóval feljutva szép panorámában gyönyörködhetünk. Megismerjük a vár történetét, ami egykor Batthyány Lajos börtöne volt. A városban részt veszünk egy food touron: krajnai kolbász, struklji, ljubljanai torta és számos falatka elfogyasztása keretében történik. Majd hajóra szállunk a Ljubljanica folyón, ami a városban több ágra szakad. Délután Portorozba utazunk és beköltözünk a tengerparti szállodába. (3 éj)

3. nap: reggeli után Portorozs külterületére utazunk és egy érdekes program keretében megismeredünk a sólepárlás tengerparti foglalatosságával. Ma is az évszázados hagyományokat követik a Secovljei sólepárlóban. A boltban be is szerezhetjük a legfrissebb készleteket. Dél időben a helyi oliva olaj farmra látogatunk, ahol egy degusztációs menüsort kínálnak nekünk, miközben megismerkedünk az előállítás folyamatával: friss kenyérrel különböző olivaolajak, mozzarella, paradicsommal, oliva falatkák, házi bodzalé és helyi bor. Délután hajózunk egy jót a tengeren és finom halat eszünk (aki nem él vele, csirkét kérhet), jó fajta borral. Kikötést követően megismerkedünk Piránnal, az Isztriai félsziget gyöngyszemével. Visszatérés Koperbe.

4. nap: reggeli után a közelben található Lipicára utazunk. Megismerjük a híres ménes történetét és megnézzük a lovakat. Séta Stanjelben, a karszt-hegy kúpjára épült városkában. A területet sűrű zöld erdők veszik körbe. Délen az emberek évszázadok óta szárítják a sonkát. Egy ilyen hagyományos sonka szárítóházhoz látogatunk, ahol különböző ideig szárított sonkákat kóstolunk, hozzá sajtot, kenyeret, olivát és természetesen Malvazija bort. Majd a Krka és a Gorjanci folyók ölelésében, egy szigetre épült kisváros felkeresésével zárjuk a nap közös programját. Utazás Koperbe.  

5. nap: reggeli után visszatérünk a Muravidékre és a Passero család birtokán megismerjük a kézműves csokoládé készítés fortéjait. Közben egy kis kóstolót kapunk a farmon előállított egyéb termékekből is. Majd Lendvával ismerkedünk, a magyarság központjával. Utunk zárásaként a Cuk borházba látogatunk, ahol pezsgős fogadtatásban lesz részünk, majd egy gazdag házi hidegtálról falatozunk, különböző borokat kóstolunk és nem hiányozhat a rétes sem! Végül a Vinarium kilátó legmagasabb pontjáról végignézünk a bőséges termést adó szlovén tájon, hogy szemeinket már az előttünk lévő magyar hazai tájra vessük és elindulunk haza felé!

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!