Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Aggteleki Cseppkőbarlang - Rudabánya UNESCO Világörökség

Utazás: komfortos autóbusszal
Időpont: 2024. október 19. (szombat)
Útvonal: Székesfehérvár – Rudabánya – Aggtelek – Jósvafő - Székesfehérvár
Részvételi díj: 23.000 Ft + belépők

A barlang hőfoka: 10 fok Celsius. Erős, csúszásmentes lábbeli ajánlott!

Rudabánya és környéke Európa egyik legrégebben ismert változatos élőhelye és érclelőhelye. A ma már részben kimerült bányatelepen bányásztak ezüstöt, kevés aranyat, rezet, vasérceket, és találtak több, mint 130-féle ásványt. A település egyike volt a hajdani bányavárosainknak. Sok szobor is díszíti a települést. Ezen kívül, az 1965-ben megtalált Rudapithecus Hungaricus az emberré válás 10-12 millió év előtti láncszeme világszerte ismertté tette az ősi település nevét.
Az Aggtelek-Jósvafő környéki karsztvidéken kialakult Baradla-Domica barlangrendszer Európa egyik legrégebben ismert cseppkőbarlang rendszere. Több termét már az ősember is lakta. Teljes hossza: a Domica ággal (Szlovákia) együtt meghaladja a 25 km-t. Értéke és szépsége miatt az UNESCO Világörökség része. Ennek a legszebb magyarországi részét, a Vöröstói bejárattól a jósvafői kijáratig terjedő szakaszát tekintjük meg.

Program:
6 óra: indulás Székesfehérvárról, a Skála parkolóból. Folyamatos utazás, Budapest érintésével, rövid technikai szünetekkel Rudabányára.

Délelőtt Rudabányán megtekintjük az őslénytani kiállító létesítményt, és a felhagyott külszíni fejtések helyén létrejött gyönyörű tavat. Megnézzük a bányászati múzeumot, és a több száz éves református templomot. Utunk során megállunk a városka méretéhez képest nagyszámú szobor közül néhány előtt, és elgondolkodunk az egyik legrégebbi bányavárosunk több évszázados történelmén.

Rudabánya látnivalóinak a megtekintése után tovább utazunk Jósvafő határába.

Délután a csoport helyi vezetővel megtekinti az UNESCO Világörökségi helyszínként számon tartott Baradla-barlang világszínvonalúan felújított Vörös-tói útvonalát. A Vörös-tói bejárattól Jósvafőig terjedő szakasz útjait és világítását Európai Unió-s támogatással újították fel. A barlang legszebb szakaszain vezető túra 2,5 km, közel 1,5 órát vesz igénybe. A Jósvafői bejáratnál – gyönyörű völgyben – rövid szabad program következik, amelynek során ajánljuk a kijárattól balra található Kessler Hubert emlékház megtekintését. Kiadványok és emléktárgyak vásárolhatók.
kb. 18 óra körül: indulás Székesfehérvárra. A késő esti órákban érkezés a Skála parkolóba. Várhatóan 21-22 óra között.

Belépőjegyek:
Rudabánya: Rudapark látogatóközpont: 1.200 Ft, Ny/D: 800 Ft 2023.
Bányatörténeti Múzeum: 1.000 Ft, Ny/D: 500 Ft  2023.
Baradla barlang: Vöröstói túra, felnőtt: 3.500 Ft, Ny/D: 2.500 Ft  2023.

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő-szerda-csütörtök-péntek 9-17h | Kedd 14-18h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!