Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Advent Budapesten - Gödöllő Királyi kastély

Utazás:komfortos autóbusszal

Útvonal: Székesfehérvár – Gödöllő – Budapest - Székesfehérvár

Időpont: 2022. december 11. (vasárnap)

Részvételi díj: 10.000 Ft + belépők

8 óra: indulás Székesfehérvár, Skála áruház parkolójából. Folyamatos utazás Óbudáig. A Várakozók szoborhoz érkezünk, ahonnan egy sétára indulunk a főváros turisztikai szempontból talán legaktívabb kerületében. Sétánk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban folytatódik. Gyakorlatilag egy egybefüggő izgalmas kiállításfolyam, amely berendezett boltokkal, utcával, reklámokkal kelti fel a látogatókban a régi idők nosztalgiáját. 2014-ben elnyerte az „Év Múzeuma” elismerést. Mit kérdezne egy 100 évvel ezelőtt élt cukrászmestertől? Szeretné tudni mit készített 30 kiló csokoládéból? Miért aludt kisinasként ládában? Mesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg a cukrászdák világát ahogyan még nem látta!

Utunkat Gödöllő felé folytatjuk. Részletes árlatvezetés keretében megismerkedünk a Királyi Kastély termeivel, épületeivel és parkjával.

A magyarországi kastélyépítészet egyik legjelentősebb, méreteiben is impozáns műemlék együttesének építtetője Grassalkovich Antal gróf, királyi személynök, a Magyar Kamara elnöke és Mária Terézia bizalmasa. Mayerhoffer András salzburgi építőmester 1735 után kapott a főúrtól megbízást a kastély építésére.

A Grassalkovich család férfi ágának kihalása (1841) után több tulajdonosa is volt a kastélynak, majd 1867-ben vásárlás révén a koronajavak állományába került és az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki. Ez a funkciója 1918-ig maradt meg, így Ferenc József, majd IV. Károly, illetve a királyi család gyakorta, évente hosszú hónapokat időzött Gödöllőn.

Ebben a korszakban a kastély az önálló magyar államiság egyik szimbólumává vált, s mint rezideális központ, politikai jelentőséggel rendelkezett. Különösen Erzsébet királyné tartózkodott szívesen Gödöllőn, ahol magyar környezete mély szeretettel vette körül, s tragikus halála után a kastély Felsőkertjéhez kapcsoltan emlékparkot létesített. 

A két világháború között a kastélyt a jogfolytonosság jegyében a kormányzó, Horthy Miklós számára rendezték be. 1945 után, annyi más hazai palotához hasonlóan, a gödöllői együttes sorsa is a fokozatos pusztulás lett. Falai között szovjet és magyar alakulatok telepedtek meg, a gyönyörű termekben szociális otthont, szükséglakásokat létesítettek, a parkot pedig felszabdalták. Ma újjávarázsolt állapotban ismerhetjük meg!

A kastéllyal szemben álló Karácsonyház több mint 15 éve fogadja a látogatókat Advent időszakában. 300 m2-en válogatott külföldi és hazai karácsonyi díszek és hangulatok fogadják az érkezőt. Vásárlási lehetőség. Kézművesek kis házai várják az érdeklődőket a környéken.

A nap méltó zárásaként autóbusszal végigjárjuk Budapest belvárosi területének kivilágított utcáit, tereit: Hősök tere, Andrássy út, Erzsébet tér és a hidak.

Érkezés várhatóan 20 órakor Székesfehérvárra, a Skála parkolóba.

 

 

Belépők:

Gödöllő Királyi kastély 31 termet felölelő állandó kiállítása: 3.600 Ft (helyi tárlatvezetővel), D/65 év felett 2.200 Ft

Horthy bunker 700 Ft, D/65 év felett 550 Ft

Vendéglátóipari Múzeum: 1.300 Ft, D/NY 800 Ft, 70 év felett 300 Ft

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Pálma
Telefon: 22-315-662
Mobil telefon (egész nap): 06-30-901-5703
E-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Iroda címe: József Attila utca 2/e (a mosoda mellett a parkoló felől)
Nyitva tartás: Hétfő 9-17h | Kedd 14-18h | Szerda - Csütörtök - Péntek 9-15h
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!