Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Barangolás Észak-Erdélyben: Szatmár - Máramaros Bukovina – Moldvai kolostorok

Utazás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Budapest – Szatmárnémeti – Szaplonca – Nagybánya – Koltó – Desze – Máramarossziget – Szaplonca - Bukovina – Koltó - Nagykároly – Érmindszent - Vállaj - Székesfehérvár
Időpont: 2020. július 21-26. (6 nap/5 éj)
Elhelyezés: szállodában és magánházaknál, a vendéglátók tagjai a „Falusi Turizmus” szervezetnek
Ellátás: félpanzió. Bőséges reggeli és vacsora a magánházaknál, egységes étlap alapján, tájra jellemző ízek. Szállodában: menüvacsora
Részvételi díj: 87.000 Ft + utasbiztosítás + belépők + fejhallgató készülék 3.000 Ft

Erdély, az egykori Transsylvania, Európa egyik legszebb és legegységesebb területe. Tartsanak velünk egy csodálatos, felemelő utazásra Észak-Erdélybe! Ismerkedjenek meg városaival, falvaival, természeti csodáival, és természetesen a magyar vonatkozású történelmi emlékeivel! Csodálják meg Bukovina hangulatos falvait, híres kolostorait, nevezetességeit! Útunk során Bepillantást nyerünk a moldvai csángó magyarok életébe is.

Program:

1.    nap: reggel 6 órakor indulunk Székesfehérvár, Skála Parkolóból. Budapest érintésével folyamatosan utazunk Szatmárnémetibe, ahol egy sétát teszünk a város gyönyörűen felújított főterén. Megtekintjük a Tűzoltó-tornyot, a színházat, a Pannónia Szállót, a Vécsey-palotát, ahol 1711. április 30-án megkötötték a szatmári békét. Sétánkat a Római Katolikus Székesegyháznál fejezzük be, amely a város legmonumentálisabb épülete.  Folytatjuk utunkat, és Misztótfalu múzeumát látogatjuk meg, ahol Misztótfalusi Kis Miklós, a híres betűmetsző, nyomdász, teológus élt. Az esti órákban érkezünk Koltóra. Megtekintjük a ma már múzeumként működő egykori Teleki kastélyt, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte. Itt írta a legszebb szerelmes verseit (Szeptember végén…). Este vendégszerető családok várnak bennünket vacsorával. (1 éj)

2.    nap: a kora reggel elfogyasztott bőséges reggeli után a Gutin-hágón keresztül érkezünk a Mára folyó völgyébe. Itt kezdődik az igazi Máramaros, ahol a falvakban sok helyen megőrződött a népi építészet, és a színes népviselet. Láthatóak még a jellegzetes faházak, hatalmas faragott fakapuk, híres ortodox fatemplomok. Ezek egyikét Deszén tekintjük meg, amely hét másik Máramarosi fatemplommal együtt az UNESCO Világörökség része. Következő megállónk a Tisza mentén fekvő Máramarossziget, amely egykor Magyarország fa- és só iparának a központja volt. Megtekintjük a belváros szép épületeit, majd a falumúzeumot. Ezután Szaplonca következik. Híre a színes festett fejfákból álló Vidám Temető miatt terjedt el. Fejfáiról leolvasható a falu egész története, lakossága, foglalkozása. A legendás vidámság pedig csak először tűnik akasztófahumornak, inkább egy bosszú a halálon, amelyet senki nem tud kikerülni. A Visó folyó völgyén át érjük el Borsát, illetve Borsafüredet, az üdülőközpontot, amely 665 m magasan található a tenger szintje felett. A szállás elfoglalása, majd vacsora és pihenés következik. (1 éj)

3.    nap: a kora reggel elfogyasztott reggeli után Borsafüreden egy csodaszép, festői környezetben lévő felvonóval egy olyan kilátóponthoz megyünk, ahonnan a környék panorámájában gyönyörködhetünk (Radnai havasok, Nagy-Pietrosz csúcs). Tovább utazunk. Érintetlen, hegyi környezetben folytatjuk utunkat az Aranyos-Beszterce völgyében. Románia legészakibb részébe, Bukovinába érünk, amely 1918-ig Ausztria része volt, manapság az ország egyik legvonzóbb vidéke. Szép a táj, hangulatos falvakon át visz az utunk, hogy megtekinthessük a világhírű erődrendszerű kolostorokat, amelyeket az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Az éjszakát egy bukovinai kisvárosban töltjük. (2 éj)

4.    nap: reggeli után egy kis körutazásra indulunk Bukovinában, amelynek során 3 kolostort nézünk meg. Délelőtt a Moldovica kolostor külső és belső festményeit tekintjük meg. Itt található az UNESCO „Aranyalma” díja, amelyet a felújítások jutalmaként kapott a kolostor. Majd ismét vadregényes fenyvesek között vezet az utunk, és a Szucsevica kolostorhoz érünk. Végül a Voronet kolostort tekintjük meg, amelyet Kelet-Európa Sixtusi kápolnájaként szoktak emlegetni. Az esti órákban érkezünk vissza szálláshelyünkre. Vacsora, majd pihenés következik.

5.    nap: reggeli után nyugat felé vesszük az irányt. A Borgói-hágón keresztül visszautazunk Erdély területére. Rövid sétát teszünk Észak-Erdély legjelentősebb városában, Besztercén, majd tovább utazunk Máramaros megye székhelyére, Nagybányára. A szép város sok festőt vonzott ide, a nagybányai festőiskola a magyar képzőművészet legjelentősebb központja volt. Bebarangoljuk a történelmi belvárost, majd az esti órákban szálláshelyünkre, Koltóra érkezünk. Vacsora, majd pihenés következik. (1 éj)

6.    nap: reggeli után búcsút veszünk kedves vendéglátóinktól, és Magyarország felé vesszük az irányt. Út közben tisztelgünk Ady Endre emléke előtt Érmindszenten. Nagykárolyban pedig megtekintjük a gyönyörűen felújított Károlyi kastélyt. A településnek több jeles szülöttje is van: a bibliafordító Károli Gáspár, Kaffka Margit regényíró, stb. Kaplonyban megnézzük a Károlyi család kriptáját. Vállajnál határátkelés következik. Az esti órákban érkezünk Székesfehérvárra, a Skála parkolóba.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Imréné; Grosz Pálma
Telefon/fax: 22-315-662
Mobil telefonok (egész nap): 06-30-267-7448; 06-30-901-5703
e-mail: groszutazas@gmail.com Weblap: www.groszutazas.hu
Levelezési cím: 8000 Székesfehérvár, Mancz János utca 2/c. I/4.
Iroda címe: József Attila utca 2/e (Ügyeletes gyógyszertár épület hátsó oldalán, az ellentétes sarkán)
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig 9-17-ig
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!